dilluns, 20 de febrer del 2012

Les jornades de Ciències de la Terra en el planetari.

Aquest cap de setmana hem pogut escoltar a gent molt interessant en les conferències del planetari.
El divendres va obrir Josep María Mata, que va parlar del canvis climàtics en temps geològics. El dissabte David Brussi va fer una divertida conferència on vam poder veure algunes de les barbaritats geològiques que el cine de catàstrofes reflexa, i ens va transmetre la idea de que el cinema pot ser una eina educativa més. després Mª José Jurado, que està treballant en El Hierro, ens va comentar com estan les darreres novetats d'aquesta erupció i ens va passar imatges de com obtenen mostres del piroclasts que està llançant el volcà. Després del descans vam poder escoltar a Luis Balairón, sempre és un plaer escoltar a persones que saben tant. Ens va donar  molta informació de com estan afectant els efectes antròpics en les variacions climàtiques. La importància de prendre mesures per tal d'optimitzar recursos. Ens va comentar com treballen amb models de simulació en el subsistema atmosfera
El diumenge va obrir Manolo Canseco que ens va fer una descripció històrica de la mineria de Xovar, els minerals que es van explotar, y la descripció de les diferents mines que hi va haver, després vam escoltar a Ignacio Morell en una interessant conferència on es va parlar de la possibilitat de recarregar aqüífers, com i de quina manera s'ha de fer, l'aigua amb la que es pot fer i per a què fer-ho. També ens va parlar de la seva aplicació en la nostra província. Va tancar Juan António López, geòleg, que va viure de primera ma el terratrèmol de Lorca ja que viu allí. Ens va explicar com és la regió, per què va ser tant destructiu i com està Lorca en el moment actual.
Com tots els anys,  xerrades molt interessants organitzades pel Cefire de Castelló. Volem donar l'enhorabona a Sergio Mestre com a responsable de l'organització d'aquestes jornades.